Brot von daheim

In september 2020 verscheen het eerste boek van Monika Rosenfellner bij Löwenzahn Verlag: “Brot von daheim”. Op 176 pagina’s vind je interessante weetjes over oude graansoorten, favoriete recepten van de molenaarsvrouw (ook zonder gist) en molengeheimen.

Zo wordt de productie van verschillende zuurdesems stap voor stap uitgelegd en wordt de kunst van het brood bakken geïntroduceerd.

“Brot von daheim” van Monika Rosenfellner

Er staan ​​zoveel goede dingen in dit boek: verschillende weetjes over onder andere graan en broodbakken. Graag gedeelde kennis van een ervaren molenaar. Zo kunnen ook brood bakkende nieuwkomers een goede en veilige start maken. Er wordt ook rekening gehouden met broodrecepten zonder gist!

Löwenzahn Verlag | ISBN 978-3-7066-2669-9

LET OP: Het boek is in Duitse taal geschreven!

Recepten

Zes granen brood

Wat een graanbom! Het mooie van het brood is niet alleen de smaak – het betovert ons ook visueel met de verschillende bloemkleuren: van wit tot geel tot groen en bruin – heerlijk en superlekker! Te vinden in het boek op pagina’s 98/99.

Ingrediënten voor een brood

Je hebt nodig: 50 g amarantmeel, 50 g gierstmeel, 150 g roggemeel T960, 50 g speltmeel, 50 g maismeel, 50 g boekweitmeel, 100 g volkorenmeel, 300 g tarwebloem T700, 20 g aardappel vlokken (of pureepoeder), 17 g zout, 21 g verse gist (of 1 pakje droge gist), 10 g plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie), 530 g lauw water.

Voorbereiding

Meng alle droge ingrediënten, meng de gist met de olie en het water en kneed alles tot een deeg.Vorm het deeg tot een bal en laat 30-45 minuten rusten in een rijsmand of mengkom bedekt met een vochtige doek.

Kneed het deeg opnieuw, vorm het weer tot een bal en dek het nog 30 minuten af ​​in een rijsmand. Leg vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, besproei met veel water en kerf het deeg desgewenst in met een zeer scherp, glad mes. Bak in de voorverwarmde oven.

Baktijd & temperatuur

10 minuten bij 230 °C Hetelucht met stoom,
Laat stoom afblazen en draai de temperatuur terug naar 200°C, 65–75 minuten bij 200 °C zonder stoom afbakken.

Spelt Kamutbaguette

In het voorjaar met boter en verse bieslook, in de zomer met gegrilde gerechten, in het najaar met goulash en in de winter met honing bij de thee: Dit stokbrood past altijd! De combinatie van spelt- en kamutmeel geeft het een bijzonder mooie, goudgele kleur. Te vinden in het boek op pagina’s 134/135.

Ingrediënten voor drie baguettes

Je hebt nodig: 400 g licht speltmeel, 100 g kamutmeel (of: volkoren kamutmeel), 11 g zout, 21 g verse gist (of een pakje droge gist) en 350 g water.

Voorbereiding

Meng alle ingrediënten en kneed tot een zacht deeg. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het minimaal drie tot maximaal 12 uur in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe intenser het aroma.

Haal het deeg uit de koelkast en vorm drie strengen van gelijke lengte. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en kras het oppervlak drie keer zoals gewenst. Bak in de voorverwarmde oven.

Baktijd & temperatuur

5 minuten bij 250 °C Hetelucht met veel stoom, Stoom afblazen en temperatuur terugdraaien naar 220 °C, 20-25 minuten bij 220 °C Hetelucht zonder stoom afbakken.

Pompoenbrood

Gevonden: een brood dat overal bij past! Het pompoenbrood smaakt heerlijk en is ideaal voor snacks, salades, soepen en, en, en! De voorbereiding is een beetje veeleisend, maar je groeit mee met je uitdagingen, toch? Goed gelukt! In het boek vind je het recept op pagina 154 en 155.

Ingrediënten voor een brood

Je hebt nodig: 230 g Hokkaido-pompoen, 80 g verse pompoenpitten, 30 g honing, 30 g boter, 1 ei, 200 g volkoren meel, 200 g speltbloem, 21 g verse gist, 50 g lauw water en 13 g zout.

Voorbereiding

Schil de pompoen, snijd hem in kleine stukjes en dek hem af op een laag vuur en laat ongeveer 10 minuten sudderen tot hij zacht is. Was intussen de pompoenpitten en rooster ze goudbruin in een pan zonder olie. Pureer vervolgens de gestoomde pompoenblokjes met de staafmixer en laat de puree een beetje afkoelen. Meng met honing, boter en ei terwijl het nog lauw is. Doe nu de twee soorten bloem in een grote kom, vorm een ​​kuil in het midden, verkruimel de gist erin en meng het met een beetje bloem vanaf de rand. Voeg dan het lauwwarme water toe en meng alles. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Voeg vervolgens het pompoenmengsel, de pompoenpitten en het zout toe aan de kom en kneed alles tot een glad deeg. Dek af en laat het deeg op een warme plaats minstens 30 minuten rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is. Kneed het deeg daarna nog even door en leg het in een met olie ingevette broodvorm. Laat nog 10 minuten rijzen, besprenkel met water en bak in de voorverwarmde oven.

Baktijd & temperatuur

40 minuten bij 180 °C Hetelucht met stoom